Čo hľadať vo víne okrem pravdy alebo degustačné minimum | XIV. ročník Degustácie vín v Hurbanove

/Hurbanovo, 5. – 6. apríl 2019/ Mesto Hurbanovo už po 14. krát organizovalo medzi vinohradníkmi a vinármi obľúbenú degustáciu vín. Tak ako po minulý rok aj teraz sa vinári stretli so záhradkármi, aby spoločne odovzdali, ochutnali a vyhodnotili najlepšie vína z úrody predchádzajúcich rokov. V kultúrnom dome v Bohatej sa sála naplnila 155 vzorkami od vinárov nielen z Hurbanova, ale aj zo širokého okolia. Na druhý deň zasadli dve degustačné komisie, ktoré privítal a pozdravil primátor mesta Peter Závodský. Prvá komisia v zložení Viliam Zsidek, Adam Fabián a Oto Krutek hodnotili 80 vzoriek a druhá komisia v zložení Jaroslav Fabula, Jaroslav Dékányi Jaroslav a Tibor Szabó hodnotili 75 vzoriek. V sobotu sa stretli všetci vinári na slávnostnom vyhodnotení celoročného snaženia našich vinárov. Predsedníčka Slovenského zväzu záhradkárov Hurbanovo Valéria Tabiová spoločne s predsedom OV SZZ Komárno Vendelínom Pastorekom udelili diplomy, vecné ceny záhradkárom v rámci XIX. ročníka okresnej súťaže v degustácii vín OV Slovenského zväzu záhradkárov nasledovne:

OCENENÝ ODRODA ROČNÍK PRÍVL. OBEC SKÓRE MIESTO
             
CHAMPIÓN
Michal Bacigál Frankovka modrá rosé 2018 AVO Imeľ 92,00 Champión
             
BIELE VÍNA
Ing. Miroslav Pálinkáš Rizling vlašský 2018 AVO Nesvady 89,33 1. miesto
František Bilko Rizling vlašský 2018 AVO Dulovce 89,00 2. miesto
JUDr. Jozef Haris Rulandské biele 2017 AVO Nesvady 88,67 3. miesto
             
ČERVENÉ VÍNA
Jozef Kovács Alibernet barrique 2015 NZ Imeľ 89,00 1. miesto
Jaroslav Palcút Otello rosé 2018 AVO Imeľ 86,33 2. miesto
František Kučara Otello 2018 AVO Dulovce 86,00 3. miesto
             
CENA PRIMÁTORA
Zoltán Veres Cuvée – Rizling vlašský – Chardonnay 2018 AVO Hurbanovo 83,33 Cena primátora

Mesto Hurbanovo udelilo diplomy, poháre a darčekové poukážky našim vinárom v rámci XIV. ročníka degustácie vín nasledovne:

OCENENÝ ODRODA ROČNÍK PRÍVL. OBEC SKÓRE MIESTO
             
CHAMPIÓN
Arnold Gerendáš Chardonnay 2016 KA Hurbanovo 91,33 Champión
             
BIELE VÍNA
T T Pincészet Merlot 2017 AVO Bátorove Kosihy 91,67 1. cudz.
Pavol Zelenák Rizling vlašský 2018 AVO   90,00 1. miesto
PaedDr. Ladislav Valach Rulandské biele 2018 AVO Hurbanovo 88,68 2. miesto
Attila Darázs Chardonnay 2018 AVO   88,67 3. miesto
             
ČERVENÉ VÍNA
Ákos Sárai Cabernet sauvignon Schiller 2018 AVO   91,32 1. miesto
Ing. Zoltán Šesták Cabernet sauvignon rosé 2018 AVO Hurbanovo 88,00 2. miesto
Sándor Števlík Otelo 2018 KA   86,00 3. miesto

Po slávnostnom vyhodnotení ešte predsedovia jednotlivých degustačných komisií vyjadrili spokojnosť s úrovňou a prípravou XIV. ročníka degustácie vín v Hurbanove, poďakovali sa mestu Hurbanovo a organizátorom za skvelú prípravu a organizáciu podujatia, jednotlivým vinárom odovzdali niekoľko užitočných rád do ďalších pestovateľských rokov a pozvali vinárov na IX. ročník medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre, ktorý bude 3.mája 2019. Podrobnejšie informácie je možné získať na: https://vinko.sk/. Potom nasledovala chutná večera a samozrejme diskusia pri degustácii tých najlepších vzoriek, ktoré sa urodili vo viniciach našich vinárov.


Poznáte spôsoby, ako si vychutnať víno?

Víno môžeme vnímať nielen ako chutný nápoj, ale aj spoznať jeho paletu chutí, vôní a farieb. Všetko, čo k tomu potrebujete je kvalitné víno v dobrej kondícii a podávané pri správnej teplote, v správnom degustačnom pohári a ochotu pohrať sa so svojimi zmyslami. Tak nech sa páči niekoľko degustačných chuťoviek:

» Vzhľad vína «

Degustácia vína začína pohľadom na farbu, priehľadnosť a viskozitu. Vyššia viskozita sa spája nielen s vyšším obsahom alkoholu, je súčasne odrazom zrelosti hrozna použitého na jeho výrobu. Ak nakloníte trošku pohár, všimnete si rozhranie vína a skla. V odtieni tohto okraja sa dá vyčítať informácia o veku vína, ale aj odroda, kyslosť, obsah alkoholu, cukrov a dokonca predpovedať miesto pôvodu, kde bolo hrozno dopestované.

» Vôňa «

Ak zakrúžite vínom v pohári, uvoľníte z neho aromatické látky. Vdýchnite arómu a skúste rozpoznať rôzne vône. Intenzívnejšie budete vôňu pociťovať nie v strede pohára, ale pri skle. Aróma vám prezradí o víne odrodu, lokalitu, stupeň vyzretosti, vek.

» Chuť «

Najobľúbenejší moment je samotná degustácia. Odpite si z vína malý dúšok a podržte ho v ústach. Na jazyku pocítite nielen základné chute, ale dostáva sa spätne aj k čuchovým bunkám. Všímajte si: chuť /citrusy, maliny, kokos/, štruktúra /obsah zvyškových cukrov, alkoholu, kyselín a tanínov/, dĺžka – chuť vína sa vyvíja v čase.

» Celkový dojem «

Na záver degustácie je príležitosť zhrnúť celkový dojem z vína. Odpovedzte si na otázky: bolo degustované víno vyvážené? bolo to víno jedinečné? alebo vo vás nezanechalo žiadny pocit, malo víno vlastnosti, ktoré zažiarili alebo urobili na vás dojem?

Porovnávanie rôznych vín v jednom čase vám pomôže zlepšiť vašu schopnosť vnímať a rozlišovať. Degustácia vás naučí nájsť vo víne chute a vône byliniek, bobuľového ovocia, citrusov, čokolády, kávy, popcornu, vanilky, orechov, korenia a mnohých ďalších.


Želáme našim vinárom dobré počasie, bohatú úrodu a veľa chutného vína v pivniciach, aby sa na jubilejnom XV. ročníku degustácie vín v Hurbanove zišlo čo najviac a najkvalitnejších vzoriek.

Výsledky 2019 – XIV. ročník degustácie vín, Hurbanovo [254kB, .PDF]

Výsledky 2019 – XIX. Okresná súťaž SZZ ZO Komárno [194kB, .PDF]


Fotogaléria

CELÁ FOTOGALÉRIA

 


Zverejnené dňa: 15. apríl 2019, 9:16 hod. | Web@Social Media Administrator